Osnovne informacije o testiranju


10. april 2015

V psihoaktivnih snoveh, kupljenih na črnem trgu pa tudi preko spleta (ne glede na legalnost), se pogosto nahajajo neželene primesi. Nekatere so izredno nevarne. Možno je tudi, da kupljena snov ni tisto, kar pričakuješ. To pomeni drugačne učinke in tveganja ter večjo možnost zastrupitve ali predoziranja.


Na DrogArtu omogočamo več različnih načinov testiranja psihoaktivnih substanc, in sicer hitre teste (reagente), sprejemamo pa tudi psihoaktivne snovi za nadaljnje laboratorijsko testiranje v Nacionalnem laboratoriju zam zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Na voljo je več različnih reagentov, med najbolj uporabnega pa spada Marquis reagent, za katerega imamo tudi največjo zbirko reakcij v rubriki »Ostalo«.
 
V okviru mednarodnega projekta I-SEE smo v sodelovanju z drugimi slovenskimi partnerji (Policija in Nacionalni inštitut za javno zdravje) vzpostavili točke za sprejem vzorcev psihoaktivnih snovi za namen laboratorijskega testiranja tudi v drugih organizacijah po Sloveniji. Na seznamu na povezavi Testirne točke po Sloveniji si lahko pogledaš, v katere organizacije vse lahko povsem anonimno prineseš vzorec za laboratorijsko analizo in tako zmanjšaš tveganje za zaplete zaradi zaužitja neznanih drog in nevarnih primesi. Storitev testiranja drog smo razvijali tudi v okviru evropskega projekta B.A.O.N.P.S. (sofinanciran s strani Evropske unije in MZ).
 

 

Možnosti laboratorijskega testiranja


V DrogArt info točki sprejemamo psihoaktivne snovi namenjene laboratorijski analizi vsebnosti v skladu s smernicami sistema za zgodnje obveščanje (EWS) na nove psihoaktivne substance:

 • testiranje je brezplačno,
 • čas čakanja na rezultate: do 10 dni (več, če gre za še neznano substanco),
 • opravljajo identifikacijo substance (kvalitativno analizo) na vse psihoaktvine snovi in kvantifikacijo substance (kvantitativno analizo) za tiste najbolj pogoste, razen kokaina,
 • naenkrat lahko oddaš maksimalno en vzorec za laboratorijsko analizo (izjema so ekstazi in 2C-B tabletke), ostale lahko preverimo s pomočjo barvnih reagentov (v primeru nepričakovane reakcije se lahko v laboratorij tudi več vzorcev),
 • testiranje ni možno za izdelke iz konoplje (olja, smole, itd.),
 • snovi, ki niso psihoakitvne ne sprejemamo (anabolični steroidi, prehranski dodatki, itd.)
 • vzorcev po pošti ne sprejemamo.

 

Priprava vzorca pred oddajo

V sprejemno točko prinesi le potrebno količino, ki ga potrebujemo za izvedbo laboratorijske analize. V primeru praškastih snovi, je pomebno da je snov čimbolj homogena, s tem se poveča zanesljivost rezultata. Spodaj so zapisane minimalne količine, je pa vseeno priporočljivo, da se odda nekoliko večja količina vzorca od minimalne.

 

MINIMALNA KOLIČINA VZORCA GLEDE NA VRSTO DROGE:

 • Praškaste snovi in kristali (kokain, spid, MDMA, ketamin, ...): minimalna količina vzorca je 10 mg
 • ekstazi tabletka: za kvantitivni rezultat (količino aktivne snovi v vzorcu) potrebujemo celo tabletko, samo za kvalitativno analizo pa je minimalna količina 15 mg tabletke
 • 2CB tabletka: za kvantitivni rezultat (količino aktivne snovi v vzorcu) potrebujemo celo tabletko, samo za kvalitativno analizo pa je minimalna količina 20 mg tabletke
 • Xanax tabletka: za kvantitivni rezultat (količino aktivne snovi v vzorcu) potrebujemo celo tabletko, samo za kvalitativno analizo pa je minimalna količina 30 mg tabletke
 • LSD pivniki: 1/4 pivnika
 • Gobe: 100 mg
 • Konoplja: 30 mg

 

Sprejem psihoaktivne substance je povsem anonimen. Laboratorijska analiza je opravljena v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

 

Hitro testiranje z barvnimi reagenti

Reagenti Marquis, Mandelin in Mecke

Vsaka od substanc s posameznim reagentom reagira z nastankom specifične barve in specifičnim časom reakcije. Podrobnjše informacije o tipičnih reakcijah snovi s posameznim reagentom so navedene v navodilih priloženih posameznemu reagentu, na spletni strani testi.drogart.org pa je dostopnih še nekaj več barvnih reakcij različnih substanc z reagentom Marquis.

 

Primer testiranja tabletke ekstazija

Če je reakcija z reagentoma Marquis in Mandelin hitra, z neposrednim nastankom temno vijolične do črne barve, z reagentom Mecke pa hitra modro-zelenkasta reakcija, ki preide v skoraj črno barvo, lahko sklepamo, da je v tabletki MDMA ali njemu sorodna substanca. Nastanek katere koli druge barve (oranžna, rdeča, siva...) pove, da tabletka vsebuje nekaj drugega in da v tabletki ni MDMA-ja ali njemu podobne substance.

Če pri testiranju ne pride do barvne spremembe, v testiranem vzorcu zagotovo NI nobene od snovi, ki jih reagenti zaznajo (informacije o tem, katere snovi posamezni reagent zazna so navedene v navodilih priloženih posameznemu reagentu). V tem primeru nikakor ne morete vedeti, katera substanca je prisotna v vzorcu. Lahko, da je prisotna neškodljiva ali pa izredno nevarna substanca. Če reagent s substanco ne da reakcije ali pa je reakcija drugačna od pričakovane, droge ne zaužijte! Če imate možnost laboratorijske analize tabletke, vam lahko ta pove več o količini in vrsti snovi, prisotnih v tableti. 

Če si ogledate zavihek ostalo, lahko vidite, da se določene substance obarvajo enako, kar lahko privede do lažnih rezultatov. (npr: 5-MAPB ali 5-EAPB se obarvata črno – kar bi lahko pričakovali od barvne reakcije z MDMA). Zaradi tega testiranje z reagenti ni 100% zanesljiv način. Za najbolj zanesljiv način določanje substanc velja laboratorijska analiza.

 

Ostali reagenti

V DrogArt info točki so na voljo tudi bolj specifični reagenti proizvajalca EZ test. EZ test Cocaine cuts z barvno reakcijo nakaže na prisotnost levamisola, fenacetina, efedrina, benzokaina, lidokaina, prokaina in vitamina C. EZ test Cocaine purity z intenziteto barvne reakcije nakaže na čistost kokaina, EZ test for LSD and other indoles pa z barvno reakcijo nakaže na prisotnost LSD-ja in ostalih indolov. 


Nasveti za uporabo reagentov

Starost ter stanje reagenta je zelo pomembno. Reagenti imajo rok uporabe, shranjevati jih je potrebno v hladilniku vendar imajo tudi takrat rok uporabe max. par mesecev. Svež Marquis reagent je vedno brezbarven - barva je dober indikator stanja. Če reagent počasi postaja rjav pomeni, da se počasi kvari (polimerizira) in s tem se poveča možnost za nezanesljive rezultate, ki so še posebej pogosti če testiramo substance, ki ne reagirajo barvno.

Količina, ki jo bomo reagirali z reagentom je tudi pomembna. Več kot bomo dodali vzorca, intenzivnejša bo barva. V določenih primerih lahko to privede do drugačne barve. Primer: majhen košček metilona bo reagiral rumeno, vendar če dodamo večjo količino bo metilon reagiral tako močno, da se lahko zgodi da barva popolnoma nasiči območje in postane bež/rjava. Poizkusite reagirati več različnih količin.

Če reagirate substanco, ki ne da barvne reakcije in ta substanca vsebuje primesi (ki so lahko tudi brezbarvne), se lahko zgodi, da primesi same vplivajo na barvo reakcije.

 

 

Trenutno so na DrogArtu na voljo naslednji barvni reagenti:
 
SIN Marquis
SIN Mandelin
SIN Simon’s
SIN Ehrlich
 

EZ Test Ecstasy (Marquis)
EZ Test Ketamine (Mandelin)
EZ Test LSD & other indoles
EZ Test Cocaine cuts
EZ Test Cocaine purity

 

Reagente je možno naročiti tudi po pošti (možno je naročiti le reagente proizvajalca EZ Test. Za naročilo in/ali več informacij lahko pokličete na  01 439 72 70 ali pišete na testiranje@drogart.org.

V DrogArt info točki sprejemamo psihoaktivne snovi v brezplačno testiranje z barvnimi reagenti (snov je potrebno prinesti osebno v info točko).

 


Več informacij:

testiranje@drogart.org / 040 756 602 / osebno v DrogArt info točki (Prečna ulica 6, Ljubljana)

 

Več informacij o testerjih proizvajalca EZ tester: https://www.eztest.com/

 

Storitev testiranja je omogočena znotraj projekta Razvoj in nadgradnja integrirane storitve testiranja prepovedanih drog in novih psihoaktivnih snovi v različnih lokalnih okoljih. Projekt je financiran s strani ESS in ESRR za obdobje od 1. 11. 2017 do 31. 10. 2022. V okviru ESS se sofinancira zaposlitev na projektu, v okviru ESRR pa smo pridobili terensko vozilo za namen izvedbe projektnih aktivnosti.
 
         
 

    

                   

 

 

 

Povezane vsebine

Novice - V DrogArt Info točki na voljo brezplačen set reagentov za hitro barvno testiranje

15.9.2015Testiranje drog pred uporabo je zelo pomembno, zato smo pripravili posebno akcijo, v kateri lahko brezplačno prevzameš različne barvne reagente...