EWS opozorilo: V Ljubljani in na Gorenjskem zaznana lažna vzorca

12. maj 2023|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS so bili ponovno zaznani lažni vzorci, in sicer je bil v Ljubljani zaznan lažni vzorec MDMA, na Gorenjskem pa lažni vzorec kokaina.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec v obliki prozornih kristalčkov, ki je bil zbran v Ljubljani in se  je prodajal kot MDMA, dejansko vsebuje ketamin.

V Kranju zbran vzorec v obliki prahu rumenkasto bele barve, ki se je prodajal kot kokain, pa vsebuje mešanico amfetamina in kofeina.

 

lažen vzorec MDMA                                                   lažen vzorec kokaina

 

Zmanjševanje škode:

  • pred uporabo substanco testiraj in se prepričaj, da gre za snov katero želiš uporabiti. Za odkrivanje lažnih substanc, so učinkoviti že barvni reagenti.
  • če snovi nisi uspel testirati, pred uporabo nameni pozornost strukturi, barvi in vonju. V kolikor se ti zdi da je odstopanje v videzu preveliko, snovi raje ne uporabi in uporabi anonimno testiranje.
  • če se ti zdi, da lastnosti vzorci ustrezajo običajnemu izgledu, ki si ga navajen_a, naj bo prvi odmerek znatno manjši od običajnega. Na ta način zmanjšaš tveganjem za morebitno predoziranje z drugo snovjo, ki je lahko aktivna v veliko manjših dozah in hkrati oceniš ali učinki sovpadajo s kupljeno substanco.

 

Vzorca sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala Združenja DrogArt in Labirint Kranj. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.